Hållbarhetsprojektet Plast På Nytt går in i en ny fas och växlar upp samarbetet
Pilotprojektet Plast På Nytt går nu in i en ny fas med fokus på att fördjupa samarbetet mellan de involverade aktörerna AstraZeneca, Apoteket, Tamro och REMONDIS. Projektet har syftat till att utforska nya, innovativa lösningar för att återvinna plasthylsor till inhalatorer. Under projektet har en smart lösning för att samla in, transportera och bearbeta inhalatorhylsor utvecklats. Resultatet? I stället för att brännas upp ihop med annat läkemedelsavfall tar hylsorna nu en annan väg för att bli återvunnet plastmaterial av hög kvalitet.
Efter ett framgångsrikt pilotprojekt fortsätter nu AstraZeneca, Apoteket, Tamro och REMONDIS att samarbeta för att tillsammans se till att nyttja det befintliga flödet för att minska vårt klimatavtryck. Projektet startades under 2023 med syfte att återanvända plastmaterial från använda inhalatorer, och tack vare ett noggrant arbete kan vi säkerställa spårbarhet hela vägen – från plastproduktion till återvinning.
–Det unika med Plast på nytt är att varje aktör har en betydande del i kedjan för att få detta att fungera, ingen av oss hade klarat detta ensam, säger Therese Hansen, Hållbarhetsutvecklare på Apoteket och fortsätter: Samarbetet oss aktörer emellan i kombination med att nyttja redan befintliga processer och flöden på ett nytt sätt är det som har gjort det möjligt.
Tar steget från ord till handling
Med ambition att bidra till Sveriges och FN:s klimatmål för hållbar utveckling, intensifieras nu projektet. Målet är att öka återvinningen av avfallet ännu mer, involvera fler apotek och öka kommunikationsinsatserna för att nå ut bredare med initiativet. Ett initiativ som hittills varit mycket framgångsrikt, var tredje inhalator har lämnats in till de 19 ”testapotek” som deltar, ett resultat alla aktörer är mycket nöjda med.
–Att arbeta tillsammans och dra nytta av varandras expertis är nyckeln till att vi kan hitta innovativa lösningar för plastanvändning och nå våra gemensamma klimatmål, säger Marika Du Rietz, Regional Sustainability Lead, AstraZeneca.
Genom att fortsätta utveckla projektet hoppas parterna kunna öppna fler dörrar för ännu mer innovativa lösningar som också kan inspirera fler bolag att hitta nya sätt att minska sin miljöpåverkan.
–Plast är ett komplicerat material att återvinna, men tack vare avancerad teknik och kunskap kan vi nu omvandla denna utmaning till en cirkulär lösning, i stället för att låta plasten gå till förbränning. I slutändan hoppas vi kunna samla in sådana volymer att plasten ska kunna användas till helt nya produkter, säger Kristoffer Nordenstaaf, Kommunikations- och hållbarhetschef, REMONDIS.
Projektet går nu in i nästa fas och under det kommande året ska aktörerna arbeta med att skala upp projektet för att uppnå ett ännu starkare samarbete och nå bättre resultat.
–Vi har redan idag ett väl fungerande system för insamling av läkemedelsavfall, man kan säga att vi återanvänder det systemet för att i det här fallet samla in inhalatorerna, säger Per Sandin, Head of Pharmacy Services, Tamro. Det är otroligt lärorikt och intressant att samarbeta för att hitta lösningar på gemensamma problem, och det här projektet är verkligen ett bevis på att vi blir bättre tillsammans!
Om hållbarhetsprojektet Plast På Nytt
Projektet är ett samarbete mellan läkemedelsbolaget AstraZeneca, Apoteket, läkemedelsdistributören Tamro och återvinningsbolaget REMONDIS. Syftet med projektet är att dra nytta av det befintliga logistikflödet som når Sveriges apotek, och att i varje del av kedjan samarbetar för att öka återvinningen.