Nu börjar vi vår tidsresa

Det är en resa som började under namnet ADA, Apotekarnes Droghandelsaktiebolag, år 1921. Idag är Tamro marknadsledande i Sverige inom läkemedelsdistribution och vi firar hundra år som bolag.

ADA:s första dagar
Allt började med Göteborgsföretaget Malmsten & Bergvall. De hade redan år 1877 ”ingått bolag för bedrifvande af kommissions-, speditions- och agentur-affärer”. Men till 1920-talet hade deras farmaceutiska avdelning vuxit sig så pass stor att det var dags att ombilda den till ett särskilt företag. Och med det hade ADA fötts.

Det gamla Magasinskvarteret
På den tiden höll ADA till i Malmsten & Bergvalls lokaler som låg i Magasinskvarteret i Göteborg. Inte långt ifrån kontoret fanns det gamla cellfängelset på ena sidan och Sjöbefälsskolan på den andra. Idag har vi drygt 800 anställda och distribunaler i Göteborg, Umeå och Stockholm – såväl som centrallager i Orrekulla och Nykvarn.

”Tamro arbetade med logistik innan det ens var ett begrepp. Gubbarna brukade träffas på ett fik för att göra upp om vem som skulle åka var.”
säger Berndt Andersson som arbetade på Tamro mellan 1975–2020.

Allt som har hunnit hända
Sedan starten har vi hunnit se ett stort antal nya upptäckter och innovationer – som har påverkat alla aktörer inom vårdsystemet. Vi har hunnit uppleva både förstatligandet av apoteken och omregleringen av apoteksmonopolet. Bolaget grundades när spanska sjukan precis var över och firar nu 100 år när en annan pandemi fortfarande påverkar hela vårt samhälle.

Blickar både bakåt och framåt i tiden
Under 2021 kommer vi dela med oss av glimtar från vår historia så här långt. Men det kommer även att blickas framåt och rikta uppmärksamhet mot vart vi och branschen är på väg. Följ gärna med oss under detta spännande år! www.tamro100.se

Anders Bersten
tf. Kommunikations- och PR-chef
Telefon: +46 761 28 67 97